Idegszaggatások

Realista elemzések szubjektív szűrőn át.

Friss topikok

A boldogság nyomában

2012.02.17. 11:44 idegszaggató

A boldogság nyomában

Nem, ez nem egy filmritika lesz (ha valaki még nem látta volna a Boldogság nyomábant azonnal pótolni).
Csak eszembe jutottak embertársaim, amint nap mint nap cipelik keresztjüket. Sokszor nem is tudjuk, hogy miért tesszük, amit teszünk. Csak zajlanak dolgos napjaink és néha ha visszanézünk számot kell adnunk önmagunknak, hogy volt-e értelme.
Mert a lelkiismeret ilyen rohadt dolog. Hazudhatsz anyunak, apunak, férjnek, feleségnek de önmagadnak hosszú távon (ha nem vagy idióta) nem tudsz.
És elképzelem a fehér kis emberkéket, ahogy útjuk elején patyolattiszta ruhával elindulnak, majd gázolnak át életük során a mocskon, majd pár évtizet után azt veszik észre, hogy csomókban lóg a kosz a szétszakadt ruhán.
És mi végre? Ki az, aki ránk kényszeríti akaratát. A legtöbbet mi magunk hozzuk és vetjük alá magunkat.
Rousseau nem volt buta gyerek. Mikor először olvastam tőle akkor is újként hatott, de azóta még többre értékelem. Megállt és elgondolkodott. Majd úgy gondolta, hogy kivonul a természetbe, mert az emberi miliő csak elvonja a figyelmét a fontos dolgokról.
Most tényleg fontos a HD felbontás, az okostelefon, az intelligens autó, mosópor, sajtreszelő, mágneses karkötő, mellimplantátum meg hajbeültetés?
Ki az, aki fel tudja tenni és meg tudja válaszolni a kérdést, hogy mi a célja az életében? Hányan mondhatják magukról, hogy minden nap nevetnek egy jóízűt és vannak barátaik? Ha tehették, nem bántottak senkit, mert úgy tisztelték embertársaikat, mint önmagukat (vagy csak feleannyira)?
Ki látott utoljára tiszteletet vacokni mocskosan, szégyenkezve a reflektorfényekben fürdő színfalak mögött a sarokba lökve?
Mi kellene történjen ahhoz, hogy józan paraszti ésszel az emberek boldogan éljenek?

Ha csak egy kicsit megbecsülnénk egymást és néha önelemzést tartanánk. 

4 komment

Címkék: boldogság tisztelet kapcsolatok életvitel önelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://idegszaggatasok.blog.hu/api/trackback/id/tr414123326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Verde Lunaria 2012.03.04. 08:14:37

Már múltkor is gondolkotam ezen a posztodon.
Ma viszont bevillant, hogy a boldogsághoz hozzá tartozik szerintem saját magunk szeretete, és saját magunk elfogadása.
Egy olyan frusztrált társadalomban, mint a miénk... mindkettő nehezen elképzelhető. Már gyerekkortól el van cseszve sok ember élete (tampi.blog.hu)....
Hogy lehetne valaki boldog, aki nem hogy a környezetét, de saját magát sem szereti?
De persze, ezek csak eszme futtatások, és az egész komplexumnak csak egy picike kiragadott részlete.

idegszaggató 2012.03.06. 08:39:47

@Verde Lunaria: Igen, önmagunk elfogadásával kellene kezdeni. De ehhez kell önismeret és önbizalom. Ezek ritka madarak :)

Verde Lunaria 2012.03.06. 18:58:14

@idegszaggató:
hmm... olyan ritkák, mint a boldogság kék madara...

Cirmola* 2012.07.17. 20:00:37

Ilyeneket kellene még írnod - szerintem mindeninek a saját útján-módján kell megoldania az életét, de az ilyen írások mentén azért el lehet kezdeni gondolkodni...
süti beállítások módosítása